A kémia bűvöletébe kerültek az Adysok

A kémia bűvöletébe kerültek az Adysok

Rendezvényeink | KSZC.HU | 2019-november-29 12:02:26 |

Látványos, érdekes programokkal várta a Nagyatádi Ady Endre Gimnázium diákjait a Műszaki Egyetem valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.

Először a Műszaki Egyetemre érkeztek, ahol a diákok által épített autókat nézhették meg. Majd két kísérletet ki is próbálhattak. Nem kellett hozzá más, mint egy kis víz, amibe gázt eresztettek. Majd bevizezték a kezüket és vettek egy marékkal a gázzal teli víz buborékjaiból. Ezután a segítők a kezükben gyújtották meg a buborékokat, melyek nagy lánggal kezdtek lobogni, de pillanatok alatt el is égtek. A másik kísérletben –200 C°-ra lehűtött nitrogént öntöttek a kezükre, amelynek egyáltalán nem érzékelték a hidegségét, mert mint elhangzott: a bőrünkön van egy olyan réteg, ami megvéd minket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen először megnézték, milyen anyagokat tesznek a foszforeszkáló karkötőkbe. Itt is két kísérletet láthattak. Vajon a csillagszóró képes a víz alatt is égni? Az Ady-s diákok szerint sem. De bebizonyították, nincs igazunk, csupán egy kis cellux kell hozzá. A másik kísérletben pedig egy fémvödörben szintén –200 C°-os nitrogénre felforralt vizet öntöttek. A fém vödörből rögtön kicsapódott a pára, ami úgy nézett ki, mint egy nagy fehér füstfelhő, ami beborította egy időre az egész termet. A bemutatók után egy csillagászati előadáson a fekete lyukak keletkezéséről hallhattak a tanulók.Sajtómegjelenés:
Somogyi Hírlap